„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Szkoła gotowania kaszy z Andrzejem Polanem

02.06.2014

Kasza pęczak jak risotto z grzybami

Kasza pęczak jak risotto z grzybami

Składniki:   150 g kaszy pęczak 100 g grzybów mrożonych 1 cebula 100 g masła 100 g sera twardego Bursztyn ok. 500 ml bulionu warzywnego olej rzepakowy do smażenia natka pietruszki koperek pieprz czarny sól      

Czytaj więcej

26.05.2014

Eklerki korzenne z kremem z kaszy manny

Eklerki korzenne z kremem z kaszy manny

Składniki: Etap I:   1 szklanka mąki 1 szklanka wody 100 g masła 5 jajek 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 36% przyprawa do piernika szczypta soli       Wykonanie:   Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i…

Czytaj więcej

19.05.2014

Kasza manna jak polenta z serem, pomidorami i pieczarkami

Kasza manna jak polenta z serem, pomidorami i pieczarkami

Składniki: Etap I:   200 g kaszy manny Pół litra bulionu domowego z włoszczyzny Pół litra mleka 150 g sera dojrzewającego typu bursztyn 1 łyżka masła Sól Świeżo mielony pieprz czarny     Wykonanie:   Bulion domowy, który najprościej…

Czytaj więcej

12.05.2014

Farsz do pierogów z kaszy gryczanej, grzybów i bryndzy owczej

Farsz do pierogów z kaszy gryczanej, grzybów i bryndzy owczej

Składniki:   1 szklanka kaszy gryczanej 150 g mrożonych borowików 1 cebula 200 g bryndzy owczej świeży tymianek świeżo mielony pieprz czarny sól    

Czytaj więcej

05.05.2014

Wiosenne taboule z kuskusa, chrupiących warzyw i koziego sera

Wiosenne taboule z  kuskusa, chrupiących warzyw i koziego sera

Składniki:   150 g kaszy kuskus ok. 400 ml bulionu domowego z młodej włoszczyzny 1pęczek cebuli z dymką 1 ogórek zielony 1 ogórek małosolny 200g koziego sera 1 pęczek rzodkiewki 2 kalarepki pół kalafiora 4 pomidory…

Czytaj więcej

28.04.2014

Krem z kalafiora z kaszą manną, brukselka i kawior z łososia

Krem z kalafiora z kaszą manną, brukselka i kawior z łososia

Składniki:   2 świeże lub mrożone kalafiory 4 łyżki kaszy manny 150 ml śmietany 36% 500 ml mleka kilka sztuk brukselki 2 łyżki kawioru z łososia 1 pęczek włoszczyzny oliwa wędzona olej do smażenia gałka muszkatołowa…

Czytaj więcej

22.04.2014

Sałata zielona z truskawkami, chrupiącą kaszą gryczaną, puree z brokułów z białym serem

Sałata zielona z truskawkami, chrupiącą kaszą gryczaną,  puree z brokułów z białym serem

Składniki:   10 truskawek 200g sałaty masłowej 2 brokuły 200g sera białego kremowego 2 łyżki kaszy gryczanej prażonej sok z cytryny bazylia świeża sól, pieprz olej do smażenia     Wykonanie:   Olej rozgrzewamy i wrzucamy kaszę gryczaną surową,…

Czytaj więcej

14.04.2014

Smażona kasza jaglana z jajkiem sadzonym

Składniki:   300g kaszy jaglanej ok. 700ml bulionu domowego z włoszczyzny 1szt bakłażana 4szt jajek 50g masła 1szt cukinii 1szt papryki czerwonej 1szt cebuli 150g pomidorków cherry 100g sera dojrzewającego świeżo mielony czarny pieprz, sól rozmaryn,…

Czytaj więcej

07.04.2014

Naleśniki ziołowe z kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

Naleśniki ziołowe z kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

Składniki:   250g mąki 200ml mleka ok 100ml wody 4 jajka natka pietruszki koperek sól       Wykonanie:   Z mąki, jajek, mleka, wody oraz soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy posiekane bardzo drobno…

Czytaj więcej

31.03.2014

Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną

Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną

Kurczaka filetujemy, zostawiając tylko nóżki i skrzydełka. Taką sztukę wstawiamy na 3-4 godziny do wody z solą. Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki, kaszę jęczmienną. Podlewamy bulionem domowym z włoszczyzny i chwilę gotujemy. Wyłączamy…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 3 4 5 następna »