„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Karmelowy popcorn z kaszy gryczanej, gruszki smażone

Autor: Andrzej Polan

18.11.2015

Karmelowy popcorn z kaszy gryczanej, gruszki smażone

Składniki :

 

  • Kasza gryczana prażona 300 g
  • Olej 1 l
  • Masło 200 g
  • Cukier kryształ 200 g
  • Śmietana 36% 600 ml
  • Gruszki 1 kg
  • Miód 200 ml

 

 

Sposób przygotowania:

 

Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury , na rozgrzany olej wrzucamy kaszę , czekamy aż ziarenka zaczną nam pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru,  o lekko złotym kolorze . Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę  i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się  składników.

 

Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem.

 

Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.

 

 


Powrót