„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Jesienne chilli con carne – czyli mięso dla faceta z pasztetem z kaszy jęczmiennej

Autor: Andrzej Polan

18.11.2015

Jesienne chilli con carne – czyli mięso dla faceta  z pasztetem z kaszy jęczmiennej

Składniki:

 

  • Mięso mielone wołowe 1000 g
  • Fasola czerwona 300 g
  • Cieciorka 300 g
  • Papryka chilli 3 szt.
  • Papryka czerwona 4 szt.
  • Cukinia 1 szt.
  • Dynia 200 g
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pomidory polskie 1 kg
  • Kmin rzymski, pieprz, sól, papryka w proszku, oregano,
  • Świeża kolendra, natka pietruszki, koperek
  • Bulion
  • Olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

 

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chilli, kmin rzymski, oregano. Dokładamy jeszcze paprykę, pokrojone pomidory i  przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 minut.

 

Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy fasolę, cieciorkę.

 

Pasztet z kaszy jęczmiennej

 

Składniki:

  • Kasza jęczmienna 3 szkl
  • Marchew 2 szt.
  • Jajka 4 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler mały 1 szt.
  • Pieczarki 150 g
  • Cebula 2 szt.
  • Kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa,
  • Czarny pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

 

2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.

 

W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to,  co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy - pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką.

 

Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło - podany prosto z patelni idealnie pasuje do mięs w sosie.

 

 

 


Powrót