„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Ciasto z kaszy kukurydzianej z morelami i lodami waniliowymi

Autor: Andrzej Polan

19.06.2015

Ciasto z kaszy kukurydzianej z morelami i lodami waniliowymi

Składniki:

 

  • 100g kaszy kukurydzianej
  • 100g bułki tartej
  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • 500ml mleka
  • 50g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 400g moreli
  • 100g orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • Cynamon do smaku
  • Szczypta soli
  • Cukier wanilinowy
  • Lody waniliowe

 

Przygotowanie:

 

Jajka ubijamy na kogel mogel z miodem i cukrem. Następnie dodajemy rozpuszczone  masło i mleko - już nie ubijając.

 

Mąkę mieszamy z kaszą kukurydzianą, sodą, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym i cynamonem. Suche składniki mieszamy z płynnymi, dodajemy posiekane orzechy, wydrążone morele, przekrojone na ćwiartki.

 

Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40-50  minut.

 

Ciasto po upieczeniu jest idealnie wilgotne, idealne do lodów waniliowych!

 

 


Powrót