„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny i białej czekolady

Autor: Andrzej Polan

18.11.2015

Ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny i białej czekolady

Składniki:

 

  • Mąka 1 szkl
  • Woda 1 szkl
  • Jajka 4-5 szt.
  • Sól
  • Masło 100 g
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy, do momentu, aż na dnie naczynia pojawi się biały osad. To będzie oznaka, że mąka została odpowiednio zaparzona. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i cały czas ucieramy. Masę przenosimy na pergamin. Rozgrzewamy olej i z dwóch stron smażymy okrągłe ciastka.

 

Składniki :

 

  • Żurawina świeża 500 g
  • Miód 200 g
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

 

Na patelni rozgrzewamy miód, aż zacznie nam się lekko karmelizować, wrzucamy żurawinę
i chwilę karmelizujemy. Potem odstawiamy do wystygnięcia.

 

Składniki:

 

  • Mleko 500 ml
  • Kasza manna ok 200 g
  • Czekolada biała 6 tabliczek
  • Śmietana 36% 500 ml
  • Cytryna 1 szt.

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy, wciskamy sok z jednej cytryny, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, do masy z kaszy i czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę. Mieszamy i studzimy.

Gotowe, usmażone ciastka przekrawamy na pół, przekładamy kremem z kaszy manny i czekolady, posypujemy skarmelizowaną wcześniej żurawiną i przykrywamy górną częścią. Całość posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 


Powrót