„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Burgery z kaszy owsianej i ciecierzycy

Autor: Andrzej Polan

22.07.2015

Składniki:

 

  • 1 szkl. kaszy owsianej
  • 1 op. ciecierzycy w puszce
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • kminek mielony, ostra papryka
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia
  • pomidory polskie
  • ogórek małosolny

 

 

 

Przygotowanie:

 

Kaszę owsianą gotujemy do miękkości, najlepiej oczywiście podlewając ją bulionem, o którym pisałem już przy wcześniejszych przepisach. Ugotowaną kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z ciecierzycą i przesmażoną na złoty kolor cebulą, lekko skarmelizowaną.

 

 

Dodajemy do masy mąkę, przyprawy (absolutnie nie boimy się ilości!) i mieszamy dokładnie. Porcjujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Burger idealnie pasuje na polskich pomidorach i ogórku małosolnym.

 

 


Powrót