„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Bakłażan faszerowany kuskusem

Autor: Andrzej Polan

15.07.2015

Bakłażan faszerowany kuskusem

Składniki:

 

 

  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 3 bakłażany
  • 1 cebula dymka
  • 4 polskie pomidory
  • 100g tartego sera np. bursztyn
  • koper, bazylia
  • oregano, ostra papryka
  • 100g słonecznika
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pieprz, sól

 

 

 

Przygotowanie:

 

Przygotowujemy szybki bulion z włoszczyzny i przypraw. Gorącym bulionem zalewamy kaszę i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby napęczniała.

 

Bardzo ważne jest, aby po lekkim wystudzeniu kaszy rozetrzeć ją w dłoniach, dzieląc ją znowu na pojedyncze ziarna. To najlepszy sposób na uzyskanie drobnego, niepoklejonego  kuskusa.

 

Bakłażana kroimy na połówki, wyjmujemy miąższ, solimy od środka, a wydrążony miąższ i również kroimy - najlepiej w kostkę, solimy aby pozbyć się goryczki.

 

Na patelni przesmażamy dymkę, dodajemy odciśnięty bakłażan i smażymy na lekko złoty kolor. Bakłażana łączymy z kuskusem, pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę oraz z pestkami słonecznika.  Na koniec dodajemy jeszcze garść kopru albo bazylii, tarty ser i przyprawy.

 

Do smaku, proponuję trochę ostrej papryki i oregano.

 

Tak przygotowanym farszem wypełniamy połówki bakłażana wcześniej podsmażonego na złoty kolor, posypujemy bułką tartą i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 15 minut.

 

 


Powrót