„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym

Autor: Andrzej Polan

25.11.2015

Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej  z kremowym sosem serowym

Składniki:

 

  • Cebula z dymką 1 pęczek
  • Kasza gryczana nieprażona 200g
  • Jajka 4 szt.
  • Ser tarty bursztyn 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • Bułka tarta,
  • Olej do smażenia,
  • Koperek, natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

 

Drobno siekamy cebulę i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę  gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.

Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, tarty ser, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek i natkę.  Na koniec, dodajemy jeszcze sól, pieprz czarny
i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

 

Składniki :

 

  • Śmietana 36% 0,5 l
  • Serek topiony śmietankowy 500 g
  • Sok z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

 

Śmietanę zagotowujemy, wrzucamy do niej serki topione, wszystko dokładnie rozpuszczamy, delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i taki serowy, kremowy sos podajemy do krokietów z kaszy.

 

 

 


Powrót