„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pyszna, gęsta pomidorowa z jaglanką - też ją polubisz!

Autor: Qmam kasze

16.11.2016

 

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

 

Składniki:

 

  • 1 marchewka
  • 1 kg pomidorów albo 3 szklanki pomidorowej passaty lub pomidory w zalewie 2-3 szklanki
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dwie gałązki świeżego lubczyku
  • 1 por
  • ząbek czosnku
  • 2 małe cebulki
  • plaster imbiru
  • pieprz
  • sól różowa do smaku
  • łyżka śmietany kokosowej
  • łyżka kaszy jaglanej
  • poszatkowana świeża kolendra opcjonalnie
Przygotowanie:

 

Świeże pomidory parzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę wycinając gniazda nasienne. W wersji jesienno-zimowej -czosnek oraz cebulę obieram i szatkuję na drobno. Pora i marchewkę myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Plastry cytryny kroję razem ze skórką. Imbir obieram i odkrawam plasterek.

 

W garnku rozgrzewam olej, wrzucam liście, przyprawy,warzywa, cytrynę i podsmażam chwilę. Na koniec przekładam pokrojone pomidory i duszę całość. Dolewam około 1/2 litra wody i pozwalam się gotować aż marchewka będzie miękka. Serwuję z ugotowaną kaszą jaglaną, poszatkowaną kolendrą i łyżką śmietany kokosowej.


Powrót