„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Placki owsiane z owocami na szybko

Autor: Qmam kasze

20.07.2016

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"
Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy owsianej
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • 4-5 moreli
  • szczypta różowej soli
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • mięta kilka listków
  • czereśnie kilka sztuk do dekoracji
  • łyżeczka miodu akacjowego
  • 2 łyżko oleju rzepakowego


Przygotowanie:

 

Kaszę owsianą przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i zalewam wodą w proporcji 1:2,5. Gotuję aż kasza wchłonie niemal całą wodę.

 

Morele myję, usuwam pestki i kroję na mniejsze części do miski. Można podsypać niewielką ilością cukru kokosowego, dodać ciepłą kaszę, mąkę, łyżeczkę oleju kokosowego, szczyptę soli i wymieszać całość dokładnie.

 

Na szerokiej patelni rozgrzewam olej rzepakowy, łyżką stołową nakładam porcję ciasta spłaszczając je delikatnie i smażę z obu stron na przyjemnie złoty kolor. Serwuję ciepłe, udekorowane czereśniami, listkami mięty i polane miodem akacjowym.

 

* placuszki można przygotować z innymi, sezonowymi owocami.


Powrót