„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Owocowa sałata - zobacz jak pięknie arbuz tańczy z natką pietruszki i jęczminną

Autor: Qmam kasze

17.08.2016

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

Składniki:

 

 

  • 1/2 małego arbuza
  • 3 słodkie nektarynki
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • solidna łyżka miodu akacjowego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki słodkiego oleju (migdałowy, słonecznikowy tłoczony na zimno albo dobry rzepakowy)
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej

 

 

Przygotowanie:

 

Kaszę jęczmienną przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i gotuję w proporcji 1:2 aż wchłonie niemalże całą wodę. Odstawiam na bok rondel.

 

Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram na drewnianej desce z solą.

 

Arbuza wykrawam z zielonej skórki i kroję na kawałki. Nektarynki obieram bardzo dokładnie, usuwając z nich możliwie jak najwięcej białej skórki i rozdzielam na cząstki.

 

W kubeczku mieszam miód, olej, pieprz, czosnek i sok z cytryny.

 

W misce mieszam kaszę z owocami, zalewam mieszanką miodu z olejem i zasypuję poszatkowaną natką pietruszki. Serwuję z niewielkim kawałkiem cytryny żeby przypomnieć sobie słońce.

 

 

 

 

 


Powrót