„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Oberżyny w pachnących pomidorach z kuskusem

Autor: Qmam kasze

26.10.2016

 

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

 

Składniki:

 

  • 1 duża lub 2 małe oberżyny
  • 1 duża marchewka
  • 2 gałązki liści lubczyku lub selera
  • 1 kg pachnących pomidorów albo 2 szklanki pomidorów w zalewie
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta utartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść poszatkowanej natki pietruszki lub bazylii
  • ugotowany kuskus (może być też jaglana)

 

Przygotowanie:

 

Pomidory parzę, obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. Kroję je w kostkę i przekładam na szeroką patelnię i podgrzewam żeby się trochę zredukowały.


Oberżynę myję, odkrawam zieloną część i kroję warzywo na dość małe kawałki. Marchewkę obieram, myję i kroję na plasterki. Cebulę i czosnek obieram, kroję na drobno i podsmażam przez chwilę na maśle klarowanym z gałązkami lubczyku. Dodaję oberżyny, pokrojoną marchewkę, pieprz, sos sojowy i smażę całość przez kilka chwil. Przekładam delikatnie zredukowane pomidory i duszę całość przez około 30 minut z dodatkiem utartej skórki z cytryny.



Kaszę jaglaną odmierza i przelewam wrzątkiem na sicie. Podprażam ją w rondelku, zalewam wodą i gotuję aż niemalże wchłonie całą wodę. Kuskus po prostu zalewam wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem.


Na głębszy talerz wykładam gorącą oberżynę w pomidorach, dokładam kaszy, posypuję poszatkowaną bazylią lub pietruszką i serwuję. Smaki pięknie się przenikają, całość jest gęsta i bardzo aromatyczna.

 


Powrót