„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Letnia zupa ze świeżych pomidorów i arbuza z kaszą jaglaną

Autor: Qmam kasze

06.07.2016

 

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

Składniki:

 

  • 1 kg pachnących pomidorów
  • 1/2 średniego arbuza
  • masło klarowane lub słodka oliwa
  • 2 gałązki oregano
  • gałązka tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli do smaku
  • ugotowana kasza jaglana (może być gotowana z dodatkiem soku jabłkowego)

 

Przygotowanie:

 

Pomidory polewam wrzątkiem, obieram, wykrawam gniazda i szatkuję na drobno. W rondlu rozgrzewam masło klarowane z dodatkiem oregano, tymianku, świeżo mielonego pieprzu i soli.

 

Odławiam zioła, dodaję pokrojone pomidory, przesmażam całość aż pomidory się rozpadną i zredukują się trochę - najlepiej do połowy. Zestawiam rondel z ognia.

 

 

Arbuza kroję, wykrawam soczysty środek i staram się usunąć wszystkie pestki. Dodaję oczyszczone kawałki do pomidorów i całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku i serwuję w letniej temperaturze z łyżką ugotowanej kaszy jaglanej.

 


Powrót