„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kapusta, kasza jęczmienna, orzechy i sos pomarańczowy z wędzoną solą

Autor: Qmam kasze

28.09.2016

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

 

Składniki:

 

 

  • 1/4 kapusty białej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej (dla leniwych kuskus)
  • garść ciemnych winogron
  • garść orzechów laskowych lub świeżych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka masła klarowanego (do prażenia orzechów)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki jasnego oleju sezamowego lub innego słodkiego
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • garść poszatkowanej bazylii tajskiej lub natki pietruszki
  • większa szczypta wędzonej soli

 

 

Przygotowanie:

 

Kapustę szatkuję na drobne nitki. Winogrona myję i rozkrawam na połówki. Orzechy gniotę i podprażam na patelni z masłem klarowanym i odrobiną cynamonu. Wędzoną sól rozcieram na drobno.

 

Wyciskam sok z połówki dojrzałej pomarańczy do filiżanki, jeśli trzeba wybieram pestki, dodaję miód, olej i roztartą sól.

 

 

W większej misce mieszam poszatkowaną kapustę z ugotowaną kaszą, dodaję winogrona, poszatkowane zioła i polewam obficie wymieszanym sosem. Na końcu posypuję ciepłymi orzechami. Prosto i pysznie!


Powrót