„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gryczana jest ekstra!

Autor: Qmam kasze

03.08.2016

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

Składniki:

 

  • 1 filiżanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • szklanka bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wodorostów ( mogą być wakame)
  • garść poszatkowanego koperku
  • 4-5 świeżych rzodkiewek
  • łyżeczka sosu sojowego tamari
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżka oleju sezamowego jasnego tłoczonego na zimno lub rzepakowego

 

 

Przygotowanie:

 

Kasze gryczaną przepłukuję na sicie, podprażam w rondu i gotuję w wodzie w proporcji 1:2,5. Pysznie smakuje ugotowana na wywarze warzywnym ze szczyptą soli.

 

Bób płuczę, przekładam do rondla, dodaję otwarty ząbek czosnku, wodorosty, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję około 5 minut. Odlewam i obieram do miseczki.

 

Ząbek czosnku obieram i szatkuję na drobno. Koperek szatkuję. Rzodkiewki myję i kroję na plasterki.

 

 

Ciepłą jeszcze kaszę mieszam z olejem, dodaję świeżo mielony pieprz, poszatkowany czosnek, rzodkiewki, bób i koperek. Serwuję na świeżo, ze szklanką ciepłego mleka roślinnego.

 


Powrót