„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Delikatny, pieczony rosół tymiankowy z młodą kapustą i jasną gryką

Autor: Qmam kasze

31.08.2016

 

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

Składniki:

 

  • dwie gałązki tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • młoda, cała włoszczyzna wraz z zieloną częścią selera
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1/4 łyżeczki różowej soli
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej

 

Przygotowanie:

 

Włoszczyznę oczyszczam, myję i kroję większe kawałki na pół. Czosnek kroję na pół, nie obieram. Z cebuli zdejmuję tylko wierzchnią warstwę i przekrawam na pół. Kaszę przepłukuję na sicie.

 

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Do brytfanny wlewam olej rzepakowy, wkładam warzywa, kapustę, kaszę, czosnek, cebulę, gałązki tymianku i wstawiam do pieca. Po około 35 minutach wystawiam brytfannę, zalewam gorącą wodą, dodaję przyprawy i wstawiam na 15 minut.

Serwuję ciepłą, ze świeżym tymiankiem.

 

* Jeśli chcę zaserwować bardzo klarowną zupę, kaszę zawsze można ugotować osobno.


Powrót