„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Delikatny jaglany krem kokosowy z czekoladą

Autor: Qmam kasze

12.10.2016

Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Qmam kasze"

 

Składniki:

 

  • 1/3 szklanki gęstej śmietanki kokosowej (lub gęste, kremowe mleko kokosowe)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej lub razowej manny
  • sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy
  • plaster imbiru
  • maleńka szczypta soli
  • kawałek gorzkiej czekolady, najlepiej 70%
  • listki bazylii greckiej lub tymianku

 

Przygotowanie:

 

Pomarańcze myję, kroję na połówki i wyciskam z nich sok, super jeśli uda się wycisnąć również drobinki miąższu. Czekoladę temperuję ostrym nożem.

 

Kaszę jaglaną płuczę na gęstym sicie wrzątkiem i podprażam w rondelku z plastrem imbiru. Dodaję szczyptę soli, śmietanę kokosową i większość wyciśniętego soku z pomarańczy. Gotuję na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje, a kasza będzie miękka.

 

Jaglaną dodatkowo miksuję blenderem na wysokich obrotach - głównie chodzi o to, żeby konsystencja była kremowa i delikatnie napowietrzona. Formuję łyżką stołową lub łyżką do lodów schłodzoną masę, dekoruję świeżymi ziołami, cienkimi kawałkami czekolady i dla chętnych polewam odrobiną miodu pomarańczowego.


Powrót