„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

"Qmam kasze" lubi kaszę!

22.06.2016

Tabbouleh z siekanym bobem i olejem z kwiatem czarnego bzu – lato jest piękne!

  Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak łyżeczka oleju kokosowego szklanka bobu (można gotować z koperkiem) pęczek natki pietruszki garść poszatkowanej mięty garść poszatkowanej kolendry 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 1 ząbek czosnku roztarty z 1/4…

Czytaj więcej

15.06.2016

Spaghetti ogórkowe z kaszą jęczmienną

Składniki: 3 świeże ogórki gruntowe ze skórką filiżanka kaszy mazurskiej 2 łyżeczki masła klarowanego szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz garść poszatkowanej kolendry łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oleju orzechowego/migdałowego…

Czytaj więcej

08.06.2016

Delikatne klopsiki jaglane z pomidorem i pachnącym koperkiem

  Składniki: 1 średnia marchewka łyżka masła klarowanego 1 cebula cukrowa ząbek czosnku dwie łyżki żółtej soczewicy 2 dorodne pomidory lub 4 łyżki domowej pulpy pomidorowej szczypta pieprzu łyżeczka sosu sojowego garść poszatkowanego koperku 3-4 łyżki…

Czytaj więcej

01.06.2016

Jaglane, pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe – bo dzieci lubią lody!

Składniki:   *przepis na 4-5 porcji     garść pachnących truskawek 2 łodygi rabarbaru łyżka masła kokosowego 1/2 szklanki ugotowanej na luźno kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego czubata łyżka masła migdałowego czubata szklanka gęstej śmietany kokosowej 1/2…

Czytaj więcej

25.05.2016

Jaglany, różowy mus – no bo kto nie lubi truskawek!

Składniki:     1 garść truskawek 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka drobnych listków bazylii greckiej dwie solidne łyżki gęstej śmietany kokosowej opcjonalnie szczypta utartej skórki z cytryny      

Czytaj więcej

18.05.2016

Polenta kukurydziana z truskawką i orzechami – na ciepłe śniadanie albo pyszny deser

Składniki:   1 kubek mleka kokosowego 4 łyżki kaszki kukurydzianej różowa sól szczypta 5 świeżych i pachnących truskawek łyżka nerkowców łyżeczka masła klarowanego łyżeczka syropu klonowego albo miodu świeżo mielony czarny pieprz szczypta cynamonu i kardamonu…

Czytaj więcej

11.05.2016

Pysznie kremowa polenta kukurydziana i białe szparagi

Składniki:   1 i 1/3 kubka mleka kokosowego 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej różowa sól szczypta wędzonej soli (opcjonalnie) świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny ze skórką 1/4 łyżeczki utartej skórki z cytryny 2 ząbki czosnku kilka…

Czytaj więcej

04.05.2016

Owsiane smoothie na zielono

Składniki:     4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej 3 dojrzałe i ponętne gruszki ze skórką szczypta pieprzu garść świeżej mięty garść świeżej bazylii - można spróbować tajskiej sok wyciśnięty z 1 dużej limonki      

Czytaj więcej

27.04.2016

Jaglana, piękny rabarbar i gruszka. Głodni?

Składniki:   1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego szklanka tłoczonego soku z gruszki szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli łodyga rabarbaru łyżka syropu klonowego plaster świeżej gruszki łyżeczka listków bazylii greckiej lub zwykłej      

Czytaj więcej

18.04.2016

Pęczak i smażona rzodkiewka na maśle szałwiowym – jest szał!

Składniki:   1/2 szklanki pęczaku 2 łyżki masła klarowanego szczypta ziaren kopru włoskiego pęczek rzodkiewek 5-6 ciemnych winogron garść liści świeżej szałwii szczypta pieprzu cytrynowego szczypta utartej skórki z cytryny łyżka syropu imbirowego lub klonowego szczypta…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 następna »