„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pierogi z kaszą jaglaną, cukinią i mozzarellą

Autor: Lubie kasze

10.11.2015

Pierogi z kaszą jaglaną, cukinią i mozzarellą

Pierogi to wdzięczne danie, gdyż pozwala nam na pełną dowolność w nadzieniu. Klasyczne ruskie, z mięsem  czy kapustą i grzybami mogą się jednak znudzić po jakimś czasie. Co wtedy zrobić? Wykorzystać kaszę! To nie tylko smaczny, ale jakże zdrowy pomysł na wypełnienie pierożków.

 

 

Składniki (na około 30 pierogów):

 

Farsz:

 

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 30 g sera żółtego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Szczypta chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

 

Ciasto:

 

 

  • 250 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki  oleju
  • Ok. ½ szklanki gorącej wody

 

 

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej, wbić jajko i powoli dolewać wodę, zagniatając. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny.

 

Przygotować farsz: Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i smażyć przez około minutę bez tłuszczu, po czym dodać łyżkę masła i smażyć, aż cebula się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przełożyć do miski, a patelnię umyć.

 

Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka i postawić na małym ogniu. Podprażyć przez chwilę do czasu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat, po czym przelać kaszę wrzątkiem. Odlać wodę, postawić garnek na ogniu i zalać świeżym wrzątkiem. Gotować przez kilkanaście minut, aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wodę.

 

Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić na nią cukinię, dodać szczyptę soli i pieprzu i podsmażać przez około 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Gdy cukinia zmięknie, przełożyć ją do miski z cebulą. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pestki słonecznika i sezam, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty żółty ser. Doprawić przyprawami i sosem sojowym.

 

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek i wycinać koła. Na środku każdego ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie.  Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką.

 

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Do wrzącej wrzucać partiami pierogi, zamieszać drewnianą łyżką i gotować je przez około 5-7 minut od wypłynięcia.

 

Podawać z ulubionymi dodatkami: roztopionym masłem, cebulką lub boczkiem.

 

WSKAZÓWKA: podprażenie kaszy jaglanej  spowoduje, że straci ona swoją goryczkę oraz pozostanie sypka po ugotowaniu.

 

Przepis przygotowała Aneta, autorka bloga Planeta Smaku

 

 


Powrót