„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Owocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą

Autor: Lubie kasze

05.11.2015

Składniki:

 

- 50 g kaszy jaglanej

- 1 świeża brzoskwinia

- 3 świeże śliwki

- garść świeżych malin

- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego

- 2 łyżki ziaren słonecznika

- 1 łyżka jagód owoców Goji

- świeżo siekana melisa

- 1 łyżka octu jabłkowego 6 %

- 2 łyżki oleju rydzowego, bądź lnianego

- ½ łyżeczki ziół prowansalskich

- świeżo mielony pieprz

 

+ 1 łyżka masła do smażenia

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kaszę jaglaną i smażymy około 3 minut, aż się zarumieni i zacznie pachnieć prażonym ziarnem. Po tym czasie zalewamy kasze wodą na tyle, by była przykryta wodą.

 

Chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę, po czym dolewamy resztę wody. Czynność tę powtarzamy, aż kasza będzie przypominać konsystencją risotto - powinna być „al dente”. Cały proces trwa do 12 do 15 minut.

 

Przepis Nataszy, autorki bloga Sajkofankasmaku

 


Powrót