„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Miodowe ciasto z pomarańczowym kremem z kaszy kukurydzianej

Autor: Lubie kasze

24.11.2015

Kasza kukurydziana jest zdrowa i lekkostrawna, dodatkowo jest jedną z najlepiej przyswajalnych kasz gdyż nie zawiera glutenu. Zawiera również luteinę, która wspomaga dobre widzenie. Niewątpliwą zaletą tej drobnej, niepozornej kaszy o słonecznym kolorze jest jej neutralny smak dzięki czemu sprawdza się idealnie zarówno z wytrawnych jak i słodkich potrawach. Prezentowane ciasto to połączenie idealne - miód, pomarańcze, czekolada i kasza kukurydziana cudownie się z sobą łączą, co ciekawe ciasto jest coraz lepsze z każdym kolejnym dniem.

 

Składniki ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 całe jajka
  • 7 łyżek miodu
  • 60 g masła

 

Składniki krem:

 

  • 1 ¼  szklanki  kaszy kukurydzianej
  • ½  litra mleka
  • ¼ soku ze świeżych pomarańczy
  • ¾  szklanki miodu
  • skóra otarta z 1 pomarańczy

 

Pozostałe składniki:

 

  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 pomarańcza

 

Sposób przygotowania:

 

Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Masło roztapiamy z miodem  i odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Cisto dzielimy na 10-12 części i każdą cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy koła o średnicy 22 cm. Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy osobno w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut każdy.

 

Aby przyśpieszyć proces pieczenia można piec placki na 2 blachach jednocześnie. Po upieczeniu placki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Mleko łączymy z sokiem z pomarańczy oraz skórką otartą z wcześniej sparzonej pomarańczy, dodajemy miód oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez 10-15 minut. Placki przekładamy od razu ciepłą kaszą. Ciasto odstawiamy na noc do wystudzenia i skruszenia.  Przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz świeżą pomarańczą.

 

Smacznego :)

 

Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life

 

 

 


Powrót