„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Migdałowe trufle z kaszy manny i twarogu

Autor: Lubie kasze

25.11.2015

Kasza manna to nie tylko ugotowany na mleku kleik, który nie każdemu kojarzy się dobrze. Ten drobny typ kaszy jest zdecydowanie bardziej uniwersalny i świetnie sprawdzi się w roli zagęstnika do kremów lub deserów. Na przykład do takich małych trufli. Twarogowe kuleczki obtoczone w gorzkim kakao to świetny pomysł na zdrowszą wersję słodyczy. Warto rozważyć, czy nie zrobić od razu podwójnej porcji :)

 

Składniki na około 9 szt.

 

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 daktyli
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 125 g twarogu półtłustego
  • ½ szklanki kakao do obtoczenia

 

Sposób przygotowania

 

Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące mleko wsypać kaszę i energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać łyżkę masła orzechowego. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

 

Daktyle zalać ½ szklanki gorącej wody i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać wodę, a daktyle zblendować na gładką masę. Dodać do kaszy i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.

 

Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Zmiksować, dodając po łyżce zimnej kaszy. Masę wymieszać z mielonymi migdałami. Wstawić do lodówki na pół godziny, by masa stężała.

 

Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki. Obtaczać je w gorzkim kakao. Trufle schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

 

WSKAZÓWKA: Kasza manna po ugotowaniu powinna być bardzo gęsta. Dzięki temu masa na trufelki będzie miała odpowiednią konsystencję.

 

Przepis Anety, autorki bloga Planeta Smaku

 


Powrót