„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Karmelowy blok z popcornem z kaszy gryczanej palonej, jagodami Goji i herbatnikami

Autor: Lubie kasze

26.11.2015

Kojarzycie słynny „blok czekoladowy"? Na pewno! Pora na nową odsłonę - blok karmelowy z kaszą gryczaną.  Jestem pewna, że od dziś na stałe wejdzie do Waszego menu!

 

Pierwsze skrzypce gra kasza gryczana. Tak, kasza gryczana. Brązowe kuleczki, które przygotowane jak popcorn i ukryte pomiędzy warstwą karmelowo-mlecznej masy, z dodatkiem pokruszonych herbatników i jagód Goji, idealnie chrupią między zębami. Do tego świeże jeżyny, winogrono i sos czekoladowy!

 

I któż powiedział, że kasza nie jest wspaniała również na deser? Zapraszam!

 

Składniki:

 

Popcorn z kaszy gryczanej:

 

- 50 g kaszy gryczanej palonej

- 500 ml oleju rzepakowego

 

Blok karmelowy:

 

- 200 g masła 82 % tłuszczu

- 250 g granulowanego mleka w proszku

- garść suszonych jagód Goji

- 280 g herbatników

- 50 g popcornu z kaszy gryczanej palonej

- 2/3 szklanki drobnego cukru białego

- 2 łyżki cukru z wanilią

- tabliczka czekolady o smaku karmelowym

- ½ szklanki mleka

- świeże jeżyny i winogrono do dekoracji

 

Popcorn z kaszy gryczanej: Do małego garnka lub rondelka nalewamy olej, po czym mocno go podgrzewamy. Na bardzo dobrze rozgrzany olej wrzucamy na sitku partiami po 20 g kaszy gryczanej. Kaszę trzymamy około 30 sekund w gorącym oleju, po czym przerzucamy na papierowy ręcznik lub serwetkę, by usunąć nadmiar tłuszczu.

 

Masa z mleka: W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko (płyn), cukier i cukier waniliowy. Do rozpuszczonych składników dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Gotową masą maślano-czekoladową zalewamy granulowane mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażoną kaszę gryczaną, pokruszone herbatniki, jagody Goji.

 

Blok: wykładamy gotową masę do naczynia żaroodpornego, bądź keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy na wierzch ułożyć kilka świeżych owoców. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy z sosem czekoladowym i świeżymi owocami.

 

SMACZNEGO!

 

Przepis Nataszy, autorki bloga Sajkofaka smaku

 


Powrót