„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Ballotine z kurczaka faszerowane aromatycznym kuskusem

Autor: Lubie kasze

12.11.2015

Składniki:

 

  • 1 cały duży kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 300 g świeżego szpinaku
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kaszy kuskus
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • 6 szt. suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • garść świeżych ziół (bazylia, kolendra)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbawiamy kości tzw. luzujemy. Jest to najbardziej czasochłonny element przepisu, wymaga to trochę wprawy ale przy użyciu ostrego noża i odrobinie cierpliwości temu zadaniu podoła każdy. Pozbawionego kości kurczaka rozkładamy i oprószamy solą i pieprzem, od wewnątrz i na wierzchu.

 

Szpinak dokładnie myjemy, odcedzamy z nadmiaru płynu i  smażymy na rozgrzanym oleju w dodatkiem przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz posiekanego koperku. Gdy liście zmiękną doprawiamy je solą i odstawiamy do wystudzenia. Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 3-5 minut. W tym czasie drobno siekamy pozostałe składniki farszu tj. ser, suszone pomidory, kapary, marynowany pieprz i  zioła. Gdy kasza zmięknie i wchłonie wodę dokładnie ją łączymy z innymi składnikami, na końcu wlewamy ok 3 łyżki oliwy z pomidorów i doprawiamy odrobiną soli (ser jest dość  słony więc uważamy aby nie przesadzić).

 

Kolejnym etapem jest nafaszerowanie kurczaka, szpinak wykładamy na tuszkę kurczaka, równomiernie go rozkładamy nie zapominając również o udkach i skrzydełkach. Na niego wykładamy farsz z kaszy kuskus, podobnie jak szpinak równomiernie go rozkładając.  Tuszkę  kurczaka  składamy do środka aby kurczak nabrał pierwotnego kształtu. Bawełnianym sznurkiem wiążemy wokół mięsa pętelki i dobrze zacisnąć, jeśli jest taka potrzeba można również pomóc sobie wykałaczkami.  Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 60 minut.

 

Po upieczeniu przekładamy mięso na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok 15 minut.  Natomiast powstały w trakcie pieczenia sos po zebraniu nadmiaru tłuszczu możemy w tym czasie zredukować i wykorzystać jako uzupełnienie posiłku. Ponieważ mięso faszerowane kaszą to pełny i wartościowy posiłek, proponuję podawać do niego tylko surówkę lub pieczone warzywa (u mnie kalafior i brokuł).

Smacznego :)

Niepozornie wyglądające drobne kuleczki kaszy  kuskus powstają z mielonej pszenicy twardej, czyli semoliny. Dzięki dużej zawartości białka a przy tym niewielkiej zawartości błonnika kuskus doskonale sprawdza się też w diecie osób uprawiających sporty. Łatwość przygotowania i neutralny smak tej kaszy sprawiają, że jest uniwersalnym dodatkiem do większości potraw. Jako farsz do kurczaka idealnie go wypełniła głębią smaku i sprawiła, że stał się pełnowartościowym sytym posiłkiem dla całej rodziny.

 

Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life

 


Powrót