„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Szarlotka sypana – jabłecznik z kaszy manny

Autor: Tysia gotuje

06.09.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Tysia gotuje"

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):

 

  • 1 szklanka = 250 ml pojemności
  • 1, 5 kg soczystych jabłek
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru (lub więcej dla łasuchów)
  • 250 g schłodzonego masła
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do przyprószenia

 

 

Sposób wykonania:

 

W misce wymieszaj dokładnie obydwie mąki z kaszą manną, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód zetrzyj na dużych oczkach tarki zimne masło (ok. 1/3) tak, aby cały spód był zakryty. Sypkie składniki podziel na trzy części (każda część będzie wynosić mniej więcej 1 i ¾ szklanki). Na starte masło wyłóż równomiernie pierwszą warstwę suchych składników, następnie połowę jabłek, dociśnij. Kolejno wyłóż drugą warstwę suchych składników, pozostałe jabłka oraz trzecią warstwę mieszanki mąki z kaszą manną.

 

Pamiętaj, aby każdą kolejną warstwę równomiernie rozprowadzić i dobrze docisnąć łyżką. Na wierzch zetrzyj pozostałe masło na tarce o grubych oczkach, rozłóż równą warstwą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 50-60 minut. Wierzch powinien ładnie się przyrumienić. Ciasto po ostygnięciu przyprósz cukrem pudem.

 

 


Powrót