„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Suflet z kaszy kukurydzianej i dyni z salsą z pomidorów, parmezanem i orzeszkami pinii

Autor: Czosnek w pomidorach

27.09.2017

 

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Czosnek w pomidorach"

 

 

SKŁADNIKI

 

  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 300 g upieczonej dyni bez skórki

--> mała dynię pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki, skrop dynię olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek, posól i posyp zmielonym czarnym pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez około 20 minut, odstaw do ostygnięcia i oddziel miąższ od skórki

  • 50 ml pełnego mleka
  • 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 dużych łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki i świeżej kolendry
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

 

 

dodatki:

 

  • 2 duże dojrzałe słodkie pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii + kilka do podania
  • orzeszki pinii do podania - około 2 garści
  • świeżo starty ser Parmezan do podania
  • masło do wysmarowania kokilek
  • olej z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek do skropienia sufletów

 

Przyrządzenie:

 

Kaszę kukurydzianą ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Do malaksera przełóż ostygnięty miąższ z dyni oraz ostygniętą kaszę kukurydzianą. Dodaj jajko, mąkę kukurydzianą oraz pszenną, wlej mleko, dodaj zioła oraz przyprawy. Całość zmiel w malakserze na dość gładką, lekko lejącą się masę.

 

Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Powstałą kukurydziano – dyniową masę przełóż w równych porcjach do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Masa powinna delikatnie urosnąć i lekko się zrumienić.

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i odstaw na bok.

 

Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki czosnku i smaż 30 sekund mieszając. Dodaj pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem i wrzuć listki bazylii. Wymieszaj i wyłącz grzanie po 2 minutach. Salsa jest gotowa.

 

Gotowym sufletom daj odpocząć w lekko uchylonym piekarniku przez 5 minut. Delikatnie wyjmij suflety na talerze. Na górze połóż pomidory. Posyp uprażone orzeszki pinii, starty ser Parmezan oraz kilka listków bazylii.

 

Suflety podawaj od razu, ciepłe, ale równie dobrze smakują ostygnięte.

 

 

 


Powrót