„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z bobem i tuńczykiem

Autor: Tysia gotuje

26.07.2017

 

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Tysia gotuje"

 

Składniki:

na 3-4 porcje

 

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 g bobu
  • 130 g tuńczyka w oliwie
  • 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • garść orzeszków ziemnych lub nasion słonecznika

 

sos:

 

  • sok z połowy limonki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu/syropu daktylowego/klonowego

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Na 1 szklankę kaszy, należy odmierzyć 1 i 3/4 szklanki wody. Wodę wlej do garnka, posól do smaku i dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy woda się zagotuje wsyp kaszę. Kiedy całość ponownie się zagotuje przykryj garnek i gotuj całość na najmniejszym ogniu ok. 10 minut. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wyłącz grzanie i pozostaw garnek pod przykryciem na kolejne 10 minut.

 

W między czasie ugotuj bób w osolonej wodzie z łyżką cukru. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos. Suszone pomidory pokrój w paski, ogórka kiszonego oraz pomidora w kostkę, tuńczyka odsącz z zalewy. Zieleninę drobno posiekaj, orzeszki lub słonecznik upraż na złocisto na suchej teflonowej patelni, odcedzony bób obierz z łupin. Do miski przełóż przestygniętą, ugotowaną na sypko kaszę, dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej całość przygotowanym sosem. Wszystko razem ze sobą dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego :)


Powrót