„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Sałatka z grillowanym fenkułem, buraczkową gryczaną i seler halloumi

Autor: Nasza Kasza

20.07.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Nasza Kasza"

 

Składniki:

 

  • 50g kaszy gryczanej palonej
  • 100ml soku z buraka
  • ½ sztuki fenkułu
  • 100g endywii
  • 8 sztuk orzechów włoskich
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 100g sera Halloumi
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

 

Wykonanie:

 

Ugotuj kaszę gryczaną wg czasu podanego na opakowaniu. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody wymieszanej w proporcji 1:1 z sokiem buraczkowym. Fenkuła obierz z zewnętrznej warstwy, pokrój na półcentymetrowe plastry, posmaruj cienką warstwą oleju i grilluj z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni. W trakcie grillowania posyp niewielką ilością soli i pieprzu. Orzechy włoskie posiekaj lub połam na drobniejsze kawałki.

 

Ser halloumi pokrój na dosyć grube plasterki i smaż lub grilluj na suchej patelni do momentu intensywnego zarumienienia. Plastry możesz też upiec w piekarniku rozgrzanym do 180*C bądź też dodać do sałatki bez obróbki termicznej.

 

Endywię (lub jakąkolwiek inną sałatę) porwij na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu lub w miseczce. Sałatę posyp buraczkową kaszą, orzechami i suszoną żurawiną. Na sałacie lub obok ułóż  grillowany koper włoski, oraz ser halloumi. Całość polej octem balsamicznym wymieszanym z miodem i oliwą.

 

 

 


Powrót