„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, z szynką parmeńską i kurkowym dipem

Autor: Czosnek w pomidorach

31.08.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Czosnek w pomidorach"

 

 

Składniki:

 

  • 4 plastry mięsa wieprzowego, jak na schabowe
  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 g liści szpinaku
  • 1 duża łyżka serka ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • masło klarowane do smażenia

 

na dip kurkowy:

 

  • 200 g kurek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 330 ml śmietany 18%
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • około 10 ml oliwy truflowej

 

Wykonanie:

 

Kaszę pęczak wypłucz zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz. Czosnek obierz i posiekaj, bądź rozgnieć przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego i dodaj czosnek. Smaż 30 sekund i dodaj liście szpinaku. Posól i dopraw białym, mielonym pieprzem. Smaż mieszając, aż szpinak lekko „zwiędnie" - powinno potrwać to około 1 minutę. Odstaw na bok.

 

Plastry wieprzowiny rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko - uważaj jednak, żeby ich nie uszkodzić. Posól i posyp białym, mielonym pieprzem z obu stron. Na każdym kawałku mięsa połóż po 3 listki szałwii. Na listki połóż -odciśnięte z powstałej w trakcie smażenia wody - liście szpinaku z czosnkiem.

 

Serek ricotta wymieszaj z ugotowaną kaszą pęczak. Połóż na szpinaku. Każdy kawałek mięsa połóż delikatnie na plasterku szynki parmeńskiej i zawiń w roladkę. Następnie zawiń w drugi plasterek.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Usmaż roladki z każdej strony, delikatnie przekładając, aby ich nie uszkodzić.

Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra - dół, na 20 minut.

 

 

W tym czasie przygotuj dip. Oczyść kurki. Najłatwiej zrobisz to zalewając je wrzątkiem z solą. Wymieszaj łyżką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź kurki i opłucz zimną wodą. Dzięki temu wszystkie zanieczysznia zejdą bardzo łatwo z grzybów.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj kurki i dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem. Smaż mieszając, aż kurki się lekko zarumienią. Dodaj śmietanę, oliwę truflową, wymieszaj i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dolej także sos powstały z pieczenia roladek.

Wyjmij roladki z piekarnika i każdą pokrój na 4 plasterki. Każdą porcję podawaj z dipem z kurkami i posyp posiekaną natką pietruszki.


Powrót