„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Polędwiczka wieprzowa z grzybami i dynią podana z białą kaszą gryczaną

Autor: Tysia gotuje

19.09.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Tysia gotuje"

 

 

Składniki:

 

na 2-3 porcje

 

  • 1 szklanka białej kaszy gryczanej
  • 1-2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 g razem)
  • garść suszonych grzybów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka dyni startej na tarce o grubych oczkach (np. Hokkadio)
  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól do smaku
  • suszony tymianek
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub dymki

 

Wykonanie:

 

Kaszę dokładnie opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2, 5. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Następnie dodaj sól do smaku oraz łyżeczkę masła, wymieszaj, wyłącz grzanie i pozostaw kaszę jeszcze na 15 minut pod przykryciem.

 

Suszone grzyby przełóż do miski i na 30 minut zalej zimną wodą, następnie odsącz na sitku i jeżeli jest potrzeba pokrój w mniejsze kawałki. Białą część pora posiekaj w talarki, a dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

Polędwiczki oczyść, pokrój w plastry o grubości ok. 1, 5 cm. Lekko rozbij za pomocą dłoni. Z każdej strony delikatnie posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Patelnię z grubym dnem rozgrzej i przełóż na nią na kilka minut grzyby, aby pozbyć się nadmiaru wody, następnie dodaj łyżkę oleju i przesmaż grzyby na złocisto, po czym przełóż je na talerz. Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju, na rozgrzany wyłóż polędwiczki, obsmaż z każdej strony. W kolejnym kroku dodaj łyżkę masła, startą dynię, białą część pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty, następnie podlej bulionem i wraz z mięsem duś na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij bulion albo zredukuj jego ilość do pożądanej konsystencji sosu. Na koniec na patelnię dodaj śmietankę (ja wybrałam słodką 30% dzięki temu nie trzeba jej hartować), dopraw ostatecznie do smaku, podgrzej przez 2-3 minuty. Danie serwuj w białą kaszą gryczaną i ulubioną surówką posypane posiekaną natką pietruszki albo dymką. Smacznego :)

 

 

 

 

 


Powrót