„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Placuszki jaglano-kokosowe z malinami

Autor: Tysia gotuje

23.08.2017

 

Składniki:

 

na ok. 12-15 placuszków

 

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 garście malin
  • olej do smażenia

 

do podania:

 

  • syrop klonowy
  • świeże maliny
  • wiórki kokosowe
  • listki mięty

Wykonanie:

Kaszę jaglaną umieść na sitku przelej gorącą wodą, a następnie dobrze wypłucz. Kaszę przełóż do rondelka dodaj szklankę mleka kokosowego, pół szklanki wody oraz szczyptę soli i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłącz grzanie i pozostaw garnek z kaszą jeszcze na 10 minut pod przykryciem.

 

Ugotowaną kaszę przełóż do miski i pozostaw do lekkiego przestygnięcia, w kolejnym kroku dodaj jajka i syrop klonowy, zmiksuj blenderem, ale nie do końca na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, całość wymieszaj trzepaczką. Na koniec dorzuć maliny i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją tłuszczem, zwilżoną w zimnej wodzie łyżką nakładaj cienkie porcje ciasta (1 placek-1 łyżka masy). Smaż z obydwu stron na złocisto (przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta pamiętaj o lekkim natłuszczeniu patelni). Placuszki serwuj polane syropem klonowym, posypane wiórkami kokosowymi oraz malinami, smacznego!

 

 

 

 


Powrót