„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

Autor: Czosnek w pomidorach

14.07.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Czosnek w pomidorach"

 

Składniki (na około 50 pierogów)

 

ciasto:

300 g mąki pszennej + do podsypania

około 240 ml gorącej wody

pół łyżeczki soli

1 duża łyżka masła klarowanego

 

farsz:

500 g halibuta wędzonego ze skórą

150 g kaszy jęczmiennej perłowej drobnej

250 g bobu

pęczek koperku

skórka starta z jednej sparzonej cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

sos:

włoszczyzna

1 cebula

skóra i ości z halibuta wędzonego

1 łyżka masła klarowanego

pół pęczka koperku

sok z połowy cytryny

2 łyżki śmietany 18%

sól i kilka ziaren czarnego pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

3 liście laurowe

 

Wykonanie:

 

Przygotuj bulion na sos. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Halibuta obierz ze skóry oraz oddziel ości od mięsa. Skórę wraz z ośćmi wrzuć na patelnię i usmaż. Przełóż do garnka. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem lub na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną bądź indukcyjną. Dodaj do garnka z usmażoną skórą i ośćmi. Warzywa umyj zimną wodą, obierz i razem z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ziarnami pieprzu dodaj do garnka. Zalej całość wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj bulion, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zredukuj, aż zmniejszy swoją pojemność o ponad cztery razy i stanie się gęsty i intensywny w smaku. Następnie przecedź bulion. Dodaj posiekany koperek, wlej sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj sos i ewentualnie dolej więcej soku z cytryny. Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

 

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

 

Bób umyj zimną wodą i przełóż do garnka wraz z umytym koprem. Zalej wodą. Posól i ugotuj. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek. Przełóż do miski z mięsem halibuta, w której będziesz przygotowywać farsz. Widelcem rozgnieć bób z rybą.

 

Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź. Także dodaj do miski z farszem.

Do farszu dodaj także skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.

 

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

 

Pierogi z halibutem wędzonym podawaj gorące polane ciepłym sosem.

 

Smacznego!

 

 


Powrót