„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kulinarne inspiracje blogerek

23.08.2017

Placuszki jaglano-kokosowe z malinami

Składniki:   na ok. 12-15 placuszków     1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki wody 2 jaja 2-3 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórków kokosowych 2 garście malin…

Czytaj więcej

16.08.2017

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Składniki (na 4 porcje):   0,5 l wody 150 g kaszy manny 40 g sera Cheddar płaska łyżeczka masła 24 krewetki tygrysie 2 dojrzałe słodkie pomidory 1 cebula szalotka duża łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki…

Czytaj więcej

09.08.2017

Cukinia faszerowana kaszą kuskus, pomidorami i kurczakiem

Składniki: na 2 duże porcje   2 średniej wielkości cukinie (każda po ok. 300 g) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 średniej wielkości marchewka 1 duży pomidor 1 cebula 2 ząbki…

Czytaj więcej

02.08.2017

Kotlety z kalafiora i kaszy kuskus w panierce z płatków kukurydzianych

Składniki:     100 g kaszy kuskus średniej wielkości kalafior (waga po upieczeniu około 400 g) 1 jajko pół średniej wielkości cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego 2 łyżeczki kurkumy papryka ostra w proszku (wedle…

Czytaj więcej

31.07.2017

Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

Składniki:   150g kaszy jaglanej 2 jaja 300ml mleka 2% tł. 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru brązowego 200g sera twarogowego półtłustego 2 łyżki jogurtu greckiego 1 laska wanilii 300g świeżych wiśni…

Czytaj więcej

26.07.2017

Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z bobem i tuńczykiem

Składniki: na 3-4 porcje     150 g kaszy gryczanej niepalonej 200 g bobu 130 g tuńczyka w oliwie 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 średniej wielkości ogórki kiszone 2…

Czytaj więcej

20.07.2017

Sałatka z grillowanym fenkułem, buraczkową gryczaną i seler halloumi

Składniki:   50g kaszy gryczanej palonej 100ml soku z buraka ½ sztuki fenkułu 100g endywii 8 sztuk orzechów włoskich 2 łyżki żurawiny suszonej 100g sera Halloumi 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu pszczelego 2 łyżki…

Czytaj więcej

17.07.2017

Bruschetta z pastą bobu, zielonego groszku i kaszy jaglanej z serkiem śmietankowym

Składniki:     50g kaszy jaglanej 100g bobu 50g zielonego groszku 1 gałązka świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii 50g kremowego serka śmietankowego 5 rzodkiewek 1 bagietka orkiszowa szczypta soli (do smaku) ½ łyżeczki czarnego pieprzu      

Czytaj więcej

14.07.2017

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

Składniki (na około 50 pierogów)   ciasto:   300 g mąki pszennej + do podsypania około 240 ml gorącej wody pół łyżeczki soli 1 duża łyżka masła klarowanego      

Czytaj więcej

06.07.2017

Kokosowo – waniliowy pudding z kaszy manny z jagodami

Składniki:   50g kaszy manny 2 szklanki mleka 2% ½ szklanki mleczka kokosowego 1 laska wanilii 3 łyżki miodu pszczelego 150g jagód (najlepiej świeżych) szczypta soli do smaku ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 3 następna »