„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kulinarne inspiracje blogerek

28.06.2017

STIR-FRY Z KASZĄ PĘCZAK, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

Składniki:   przepis na 2 porcje   2 szklanki kaszy pęczak kujawski 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów z zalewy garść świeżego szpinaku garść nasion słonecznika kilka łyżek…

Czytaj więcej

22.06.2017

Muffinki szpinakowe z jaglaną

  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka…

Czytaj więcej

19.06.2017

Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Składniki:     100g kaszy owsianej 1 duża cukinia (ok 200g) 1 mała marchew (ok 80g) 3 łyżki cebuli dymki (posiekanej ze szczypiorem) 1 jajo kurze 3 czubate łyżki zmielonych płatków jaglanych 1/2 łyżeczki soli Szczypta pieprzu…

Czytaj więcej

14.06.2017

Jaglane babeczki z truskawkami

Składniki:   na ok. 15 babeczek *składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml     1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mąki jaglanej/ryżowej/pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka jogurtu naturalnego solidna garść truskawek 3 jaja (osobno białka, osobno żółtka)…

Czytaj więcej

08.06.2017

Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Składniki:     1 szklanka pęczaku 100g sera feta 150g botwiny 200g zielonych szparagów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki wywaru warzywnego szczypta soli do smaku szczypta pieprzu grubo mielonego 2 łyżki masła 82% 1 łyżka…

Czytaj więcej

05.06.2017

Gryczane ciasteczka z gorzką czekoladą i porzeczkami

Składniki:     200 g kaszy gryczanej palonej 120g masła „extra" 82% tł. 60 g cukru pudru 2 łyżki kakao 16% 1 jajo kurze surowe 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2g proszku do pieczenia 1g sody oczyszczonej 50g…

Czytaj więcej

01.06.2017

Słodki omlet z kaszą jaglaną i świeżymi truskawkami

Składniki:   2 szt. jaj kurzych surowych 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 g aromatu waniliowego 100g świeżych truskawek 1 łyżeczka miodu pszczelego 1 łyżeczka masła extra    

Czytaj więcej

30.05.2017

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną i pesto z liści rzodkiewki

Składniki:   2 mniejsze pęczki rzodkiewki bądź jeden duży 200 g kaszy jęczmiennej Mazurskiej masło klarowane do smażenia 2 ogórki gruntowe 1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżka śmietany 18% sól i pieprz biały mielony do smaku…

Czytaj więcej

25.05.2017

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

Składniki:   1 pęczek botwinki 100 g kaszy pęczak 0,5 l bulionu warzywnego (ja mam zawsze zamrożony) 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka masła koziego 1 większa cebula szalotka 75 g serka koziego do smarowania skórka…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 następna »