„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

Autor: Nasza Kasza

31.07.2017

 

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Nasza Kasza"

 

Składniki:

 

  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 300ml mleka 2% tł.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 200g sera twarogowego półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 300g świeżych wiśni
  • 60g cukru trzcinowego

 

Wykonanie:

 

Zmiel kaszę jaglaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz mąkę z kaszy, jajo, olej i sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.

 

Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

 

Ser twarogowy dokładnie wymieszaj z miodem, wydrążoną wanilią, 2 łyżkami gęstego jogurtu. Zawijaj naleśniki do momentu aż skończy Ci się ser.

 

Na rozgrzaną patelnię wrzuć drylowane wiśnie, dodaj odrobinę wody i cukier trzcinowy. Gotuj do momentu całkowitego zmięknięcia owoców i wyparowania znacznej części wody. Konsystencja konfitury ma być gęsta, żelowa. Serwuj naleśniki z konfiturą.

 

 


Powrót