„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kotlety z kalafiora i kaszy kuskus w panierce z płatków kukurydzianych

Autor: Czosnek w pomidorach

02.08.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Czosnek w pomidorach"

 

Składniki:

 

  • 100 g kaszy kuskus
  • średniej wielkości kalafior (waga po upieczeniu około 400 g)
  • 1 jajko
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • papryka ostra w proszku (wedle uznania)
  • olej arachidowy do skropienia kalafiora
  • oliwa z oliwek z chili i czosnkiem do skropienia
  • płatki kukurydziane do przygotowania panierki
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • jogurt naturalny do podania

 

 

Wykonanie:

 

Z kalafiora odetnij różyczki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kurkumą, ostrą papryką w proszku, solą i białym pieprzem. Skrop oliwą z chili i czosnkiem oraz olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz, aż kalafior mocno się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

 

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij i pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż mieszając około 30 sekund.

 

Kaszę kuskus zalej wrzątkiem ze szczyptą soli tak, aby przykrył kaszę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kuskus powinien być gotowy, nie wymagający odcedzania. Odstaw do ostygnięcia.

Do malaksera przełóż upieczonego kalafiora, dodaj cebulę wraz z czosnkiem. Zmiksuj. W trakcie miksowania dodaj jajko. Masa nie powinna być idealnie gładka. Do masy dodaj kaszę kuskus i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszaj całość dokładnie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

 

Pokrusz płatki kukurydziane. W rękach uformuj z masy kotlety i obtocz je w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż kotlety będą lekko zarumienione. Wyjmij i podawaj gorące z zimnym jogurtem naturalnym. Jogurt możesz ewentualnie doprawić ulubionymi orientalnymi przyprawami.


Powrót