„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kasza z pieczonymi warzywami

Autor: Czosnek w pomidorach

25.10.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Czosnek w pomidorach"

 

Składniki:

 

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni hokkaido (około 150 g bez miąższu, umyta ze skórką)
  • 200 g sera białego tłustego
  • 3 łyżki różnych ziaren, np. pestki dyni, pestki słonecznika i orzeszki pinii
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • pęczek natki pietruszki
  • rukola do podania
  • sól i biały mielony pieprz do podania

 

Wykonanie:

 

Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia. Skrop warzywa oliwą z oliwek i solą i dokładnie wymieszaj. Na górę pokrusz ser biały oraz posyp ziarna. Ponownie skrop raz jeszcze z góry.

Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania termoobieg. Piecz przez 20 minut. Jeśli nie masz tej funkcji, piecz z funkcją grzania góra-dół 5-10 minut dłużej.

W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną w osolonym wrzątku. Odcedź.

 

Wymieszaj kaszę z warzywami z serem i ziarnami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do podania na talerze) oraz sok z cytryny. Dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem.

Na talerzach połóż porcje rukoli, a na niej warzywa z kaszą. Posyp danie z góry pozostałą posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!


Powrót