„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Autor: Czosnek w pomidorach

16.08.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Czosnek w pomidorach"

 


Składniki (na 4 porcje):

 

  • 0,5 l wody
  • 150 g kaszy manny
  • 40 g sera Cheddar
  • płaska łyżeczka masła
  • 24 krewetki tygrysie
  • 2 dojrzałe słodkie pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • duża łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • biały pieprz mielony i sól do smaku



Wykonanie:

 

Zetrzyj ser Cheddar na tarce o grubych oczkach.

W rondelku zagotuj wodę i posól. Powoli wsyp kaszę mannę od razu mieszaj. Po jednej minucie zdejmij z ognia i szybko dodaj starty ser, łyżeczkę masła oraz pieprz biały do smaku. Dokładnie i energicznie wymieszaj całość. Przełóż do naczynia cienko wysmarowanego masłem i odstaw do ostygnięcia. Kasza manna stężeje tak, że będzie można ją pokroić.

 

Z krewetek zdejmij pancerze oraz usuń układ trawienny. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Wycinaj paski używając obieraczki do warzyw. Odrzuć miękki środek z pestkami.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miseczki. Szalotkę obierz, posiekaj i dodaj do pomidorów. Posiekaj także kolendrę i dodaj do miseczki wraz z oliwą z oliwek. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

 

Kaszę mannę pokrój na mniejsze kawałki i grilluj ze wszystkich stron na patelni grillowej bądź na grillu. Możesz też usmażyć ją na regularnej patelni.

 

W tym samym czasie na dwóch patelniach rozgrzej po 1 łyżce masła klarowanego. Na jedną patelnię dodaj paski cukinii, na drugą wrzuć krewetki. Do cukinii wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Mieszaj wszystko smażąc na dość wysokim ogniu przez 2 - 3 minuty.

 

Na talerzu połóż grillowaną kaszę mannę, porcję makaronu z cukinii oraz krewetki. Polej salsą pomidorową, odcedzając nadmiar powstałej wody.

 

 



Powrót