„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Czekoladowy pudding z kaszy manny z karmelizowaną gruszką i prażonymi orzechami włoskimi

Autor: Tysia gotuje

05.10.2017

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu "Tysia gotuje"

 

Składniki:

na 4 porcje

czekoladowy pudding:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 6 płaskich łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
  • szczypta soli


karmelizowane gruszki:

  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego


dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie posiekana czekolada do dekoracji

 

 

Wykonanie:

 

Do rondla wlej mleko, zagotuj. Na wrzące mleko wsyp kaszę, zagotuj ponownie ciągle mieszając. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. W kolejnym kroku do gorącej kaszki dodaj połamaną czekoladę oraz masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw kaszkę do przestygnięcia, następnie zmiksuj ją blenderem na gładką masę (gdyby masa była zbyt gęsta możesz dodać jeszcze trochę mleka). Czekoladowy pudding przełóż do miseczek, pozostaw do lekkiego stężenia. W tym czasie gruszkę obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki pozbaw gniazda nasiennego, następnie pokrój na plasterki.

Patelnię mocno rozgrzej i przełóż na nią posiekane orzechy, praż przez 5 minut często mieszając, aż lekko się przyrumienią, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło, połącz je z cukrem i podsmaż na tej mieszance gruszki.

Owocami udekoruj pudding, polej sosem z patelni, posyp prażonymi orzechami i posiekaną czekoladą. Tak przygotowane desery podawaj od razu po przygotowaniu, możesz je także schłodzić w lodówce pod przykryciem. Po upływie kilku godzin będą smakowały równie dobrze.


Powrót