„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kulinarne inspiracje blogerek

18.10.2017

Zapiekanka warzywna z ziołową kruszonką z kaszy kuskus

Składniki:   na średniej wielkości naczynie żaroodporne (2-3 porcje)   3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 50 g startego parmezanu/grana padano 20 g masła 1 mała cukinia 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 pomidory kawałek…

Czytaj więcej

13.10.2017

Rosół dyniowy z kaszą manną

Składniki:   na rosół: ładny pęczek włoszczyzny (z kapustą włoską) 1 cebula 1 główka czosnku 8 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu pół kurczaka 300 g wołowiny na rosół (np. łata wołowa)…

Czytaj więcej

05.10.2017

Czekoladowy pudding z kaszy manny z karmelizowaną gruszką i prażonymi orzechami włoskimi

Składniki:na 4 porcjeczekoladowy pudding: 2 szklanki mleka (500 ml) 6 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru trzcinowego 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) szczypta soli karmelizowane gruszki: 1 duża gruszka 1 łyżka masła 1…

Czytaj więcej

27.09.2017

Suflet z kaszy kukurydzianej i dyni z salsą z pomidorów, parmezanem i orzeszkami pinii

SKŁADNIKI   100 g kaszy kukurydzianej 300 g upieczonej dyni bez skórki (mała dynię pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki, skrop dynię olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek, posól i posyp zmielonym czarnym…

Czytaj więcej

19.09.2017

Polędwiczka wieprzowa z grzybami i dynią podana z białą kaszą gryczaną

Składniki:   na 2-3 porcje     1 szklanka białej kaszy gryczanej 1-2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 g razem) garść suszonych grzybów 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka dyni startej na tarce o grubych oczkach (np. Hokkadio) 1…

Czytaj więcej

13.09.2017

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną

SKŁADNIKI   6 średniej wielkości czerwonych papryk 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 1 dojrzały pomidor 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 300 g dobrej jakości wołowiny (ja miałam rostbef) 1 łyżka masła klarowanego 100 g…

Czytaj więcej

06.09.2017

Szarlotka sypana – jabłecznik z kaszy manny

Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):     1 szklanka = 250 ml pojemności 1, 5 kg soczystych jabłek 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka cukru (lub…

Czytaj więcej

31.08.2017

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, z szynką parmeńską i kurkowym dipem

Składniki:   4 plastry mięsa wieprzowego, jak na schabowe 100 g kaszy pęczak 200 g liści szpinaku 1 duża łyżka serka ricotta 2 ząbki czosnku 8 plasterków szynki parmeńskiej sól i biały pieprz mielony do smaku…

Czytaj więcej

23.08.2017

Placuszki jaglano-kokosowe z malinami

Składniki:   na ok. 12-15 placuszków     1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki wody 2 jaja 2-3 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórków kokosowych 2 garście malin…

Czytaj więcej

16.08.2017

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Składniki (na 4 porcje):   0,5 l wody 150 g kaszy manny 40 g sera Cheddar płaska łyżeczka masła 24 krewetki tygrysie 2 dojrzałe słodkie pomidory 1 cebula szalotka duża łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 3 następna »