„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus

Autor: Dorota

30.05.2014

Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus

Składniki:

 

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • duży pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • jajka ugotowane na twardo - choć po jednym na osobę
  • 1 łyżki kaszy kuskus
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

 

 

Wykonanie:

 

Pora siekamy drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.

 

Do pora dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą (do 1,5l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 10 min.

 

Dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę i gotujemy 5 min.

 

Dodajemy posiekany koperek i gotujemy ostatnie 5 minut.

 

Wyłączamy zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kuskus i zostawiamy pod przykryciem na 10 min.

 

Po tym czasie rozlewamy zupę do talerzy podając z ugotowanym na twardo jajkiem.

 

 

 

 

 

 


Powrót