„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kasza jaglaną

Autor: Dorota

27.06.2014

Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kasza jaglaną

Składniki:

 

  • 120 g białej mąki orkiszowej, typ 750
  • 120 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału/razowej, typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 220 ml mleka roślinnego (orzechowego, owsianego)
  • 100-150 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

 

 

 

Wykonanie:

 

Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. W dużej misce mieszamy olej z mlekiem roślinnym. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sodę, kaszę, cukier oraz skórkę startą z cytryny.

 

Składniki mokre wlewamy do suchych, dodajemy jagody. Mieszamy wszystko.

 

Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy 25-30 min w 180st, do suchego patyczka.

 

Wyciśnięty sok z cytryny podgrzewamy z cukrem trzcinowym do momentu aż ten rozpuści się - polewą skrapiamy jeszcze ciepłe babeczki i zostawiamy do wystygnięcia.

 

 

 

 

 


Powrót