„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny

Autor: Dorota

18.07.2014

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny

Składniki:

 

  • arbuz
  • czarne porzeczki
  • ok. 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
  • cukier lub miód do smaku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika

 

 

Wykonanie:

 

Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę - kasza powinna być gęsta.

 

Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.

 

Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.

 

 

 

 

 


Powrót