„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
Sałatka grillowa z kuskusem
06.06.2014

Składniki:
- pół szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka bulionu
- 25 dag fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 łyżka posiekanych listków świeżych ziół, np. natki pietruszki, bazylii, oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz czarny
Wykonanie:
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, dostawiamy pod przykryciem by spęczniał.
Cukinię kroimy w plastry, oprószamy sola i pieprzem i grillujemy z obu stron po 2-3 minuty.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (musi pozostać jędrna), studzimy.
Pomidory kroimy w dużą kostkę.
Ostudzony kuskus mieszamy z fasolką, cukinią, pomidorami.
Oliwę wlewamy do słoiczka z sokiem cytrynowym, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz posiekane świeże zioła, zakręcamy. Potrząsamy energicznie słoikiem aż sos przybierze postać emulsji - polewamy sałatkę i mieszamy.
Powrót