„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Sałatka grillowa z kuskusem

Autor: Dorota

06.06.2014

Sałatka grillowa z kuskusem

Składniki:

 

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka bulionu
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżych ziół, np. natki pietruszki, bazylii, oregano
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny

 

 

 

Wykonanie:

 

Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, dostawiamy pod przykryciem by spęczniał.

 

Cukinię kroimy w plastry, oprószamy sola i pieprzem i grillujemy z obu stron po 2-3 minuty.

 

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (musi pozostać jędrna), studzimy.

 

Pomidory kroimy w dużą kostkę.

 

Ostudzony kuskus mieszamy z fasolką, cukinią, pomidorami.

 

Oliwę wlewamy do słoiczka z sokiem cytrynowym, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz  posiekane świeże zioła, zakręcamy. Potrząsamy energicznie słoikiem aż sos przybierze postać emulsji - polewamy sałatkę i mieszamy.

 

 


Powrót