„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni

Autor: Dorota

11.07.2014

Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni

Składniki:

 

  • pół szklanki ugotowanej kaszy owsianej drobnej lub pół szklanki płatków owsianych
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • duża szczypta soli
  • szczypta kurkumy i cynamonu
  • woda

 

 

Wykonanie:

 

Jeśli używamy płatków owsianych, wsypujemy je do miski, zalewamy połową szklanki wrzątku, przykrywamy talerzem i zostawiamy do napęcznienia.

 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kaszę owsianą lub zaparzone płatki owsiane, sól, przyprawy i olej.

 

Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając po niewielkiej ilości wody (jeśli używamy płatków owsianych zaparzonych, woda nie będzie potrzebna).

 

Kule ciasta rozwałkowujemy starając się jak najbardziej nadać jej formę naszej patelni (moja była grillowa, prostokątna o wymiarach ok 20x25cm).

 

Opiekamy na suchej patelni po 5 min z każdej strony. Przekładamy na deskę i jeszcze ciepłe kroimy ostrym nożem w prostokąty. Zostawiamy do wystygnięcia.

 

 

 

 

 

 

 

 


Powrót