„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
Pęczotto z kurkami, szpinakiem i orzechami
25.07.2014

Składniki:
- 250 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g kurek
- 250 g suszonych grzybów leśnych
- 150 g świeżego szpinaku baby (młode, małe listki)
- 100 g orzechów laskowych
- ok. 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- koperek
- natka pietruszki
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
Kurki obgotowujemy we wrzątku.
Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, aż wszystkie składniki podsmażą się.
Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby suszone i kaszę, podsmażamy chwilkę.
Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając, aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejną porcję. Kiedy kasza zaczyna być miękka, dodajemy do niej kurki i gotujemy dalej.
Kiedy kasza jest już miękka a proces gotowania dobiegł końca, do pęczotta dodajemy masło, szpinak, orzechy i posiekane zioła. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Powrót