„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pęczotto z kurkami, szpinakiem i orzechami

Autor: Dorota

25.07.2014

Pęczotto z kurkami, szpinakiem i orzechami

Składniki:

 

  • 250 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kurek
  • 250 g suszonych grzybów leśnych
  • 150 g świeżego szpinaku baby (młode, małe listki)
  • 100 g orzechów laskowych
  • ok. 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

 

Wykonanie:

 

Kurki obgotowujemy we wrzątku.

 

Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, aż wszystkie składniki podsmażą się.

 

Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby suszone i kaszę, podsmażamy chwilkę.

 

Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając, aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejną porcję. Kiedy kasza zaczyna być miękka, dodajemy do niej kurki i gotujemy dalej.

 

Kiedy kasza jest już miękka a proces gotowania dobiegł końca, do pęczotta dodajemy masło, szpinak, orzechy i posiekane zioła. Mieszamy, doprawiamy do smaku.


Powrót