„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej, brokułu i serka wiejskiego

Autor: Dorota

30.07.2014

Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej, brokułu i serka wiejskiego

Składniki:

 

  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 brokułu
  • 100 g serka wiejskiego
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Wykonanie:

 

 

Kaszę solimy, gotujemy w szklance wrzątku, studzimy.

 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy.

 

Zimny brokuł miksujemy na gładką masę (można dodać do niego śmietankę z serka wiejskiego, by czynność przebiegła sprawnie).

 

Do brokułu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koper, kaszę gryczaną i serek i miksujemy krótko, pulsacyjnie, tak by składniki lekko się rozdrobniły, ale nie całkowicie gładko.

 

Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby, opcjonalnie można pastę doprawić też łyżką majonezu.

 


Powrót