„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Autor: Dorota

04.07.2014

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Składniki:

 

  • 3 średnie papryki czerwone lub żółte
  • pół szklanki suchej kaszy
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 białko jaja (opcjonalnie)
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • ok. 4-5 kawałków papryki konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

 

Wykonanie:

 

Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez 10 min na wolnym ogniu. Wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę pod przykrywką w cieple na kolejne 10 min. Po tym czasie kasza powinna być już miękka. Studzimy ją i mieszamy.

 

Cebulę siekamy i razem z boczkiem pokrojonym w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.

 

Do kaszy dodajemy przesmażoną cebulę i boczek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, białko, ser i drobniutko pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

 

Papryki kroimy na pół i nożem wycinamy gniazda nasienne ze środka papryk (robimy to delikatnie by zostawić ogonek).

 

Połówki papryk napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

 

Pieczemy ok 45 min w 180st na środkowej półce piekarnika - aż papryka widocznie zmięknie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

 

 

 

 


Powrót