„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

11.04.2013

Gulasz wieprzowy z pomidorami i zielonym groszkiem podany z polentą

Gulasz wieprzowy z pomidorami i zielonym groszkiem podany z polentą

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni po cebuli. Kiedy się zezłoci, dodać do garnka. Do mięsa i cebuli dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, przeciśnięte przez…

Czytaj więcej

05.04.2013

Gołąbki z kaszą manną

Gołąbki z kaszą manną

Kapustę obrać z pierwszych liści, usunąć głąb i sparzyć wrzątkiem. Delikatnie zdejmować duże liście, aby pozostały całe, odciąć im grube żyłki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, suchą kaszą manną,…

Czytaj więcej

02.04.2013

Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy siemię lniane i posiekane rodzynki, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu, pod…

Czytaj więcej

27.03.2013

Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

W garnku z grubym dnem, na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy wszystko minutę. Do kaszy dodajemy chochlę…

Czytaj więcej

25.03.2013

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli i szklankę gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min. aż kasza wchłonie płyn. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. Twaróg…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 3 4 5 następna »