„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

20.06.2013

Zupa jęczmienna z cukinią

Zupa jęczmienna z cukinią

Pora myjemy, siekamy i szklimy na maśle z olejem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażamy minutę. Warzywa zalewamy wodą (ok. 1,5l), dodajemy kaszę, przyprawy i gotujemy 20-25…

Czytaj więcej

14.06.2013

Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami - filmik

Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami - filmik

Zapraszam do obejrzenia kolejnego filmiku kulinarnego :) Razem z Kasią Foszner, dietetyczką, oraz jej córką Hanią robimy pyszną sałatkę dedykowaną najmłodszym.

Czytaj więcej

06.06.2013

Klopsiki z indyka z kaszą manną

Klopsiki z indyka z kaszą manną

Do mięsa mielonego dodaj suchą kaszę mannę, jajko, posiekany szczypiorek i koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj malutkie kulki mięsa (wielkości orzecha włoskiego) i układaj…

Czytaj więcej

31.05.2013

Truskawkowy koktajl z kaszą owsianą

Truskawkowy koktajl z kaszą owsianą

Truskawki myjemy, osuszamy i obrywamy szypułki. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę owsianą, truskawki, wlewamy mleko i miód.  Miksujemy wszystkie składniki na gładki koktajl.

Czytaj więcej

23.05.2013

Pęczotto - filmik

Pęczotto - filmik

Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na delikatne skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko razem przesmażamy, do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy surową kaszę i podsmażamy. Kolejno…

Czytaj więcej

21.05.2013

Omlet z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami

Omlet z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami

Szparagi myjemy i odcinamy im zdrewniałe końce. Kroimy w kawałki – wierzchołki zachowujemy, a łodygi podsmażamy na patelni z niewielka ilością oleju przez 3 minuty. Następnie na patelnię dodajemy orzechy, plastry boczku i smażymy kolejne…

Czytaj więcej

13.05.2013

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną zalewamy dwoma szklankami wrzątku, solimy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Następnie studzimy. Zimną kaszę gryczaną mieszamy z rozkruszonym twarogiem, jajkiem i posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Czytaj więcej

06.05.2013

Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami

Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami

Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki.

Czytaj więcej

26.04.2013

Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwiń i żurawiny

Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwiń i żurawiny

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Ciasto odstawiam na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju.

Czytaj więcej

18.04.2013

Sałatka z kuskusem, papryką, kukurydzą i ogórkiem

Sałatka z kuskusem, papryką, kukurydzą i ogórkiem

Kaszę kuskus wsypujemy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie mieszamy kaszę widelcem, by stała się sypka. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 2 3 4 5 następna »