„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kasza z patelni

Autor: Dorota

13.06.2014

Kasza z patelni

Składniki:

 

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej, gryczanej czy jaglanej
  • 150g wędliny, np. wędzonego boczku lub szynki
  • 1 łyżki prażonej cebulki
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek gruntowy
  • Pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju

 

 

Wykonanie:

 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso pokrojone w kosteczkę.

 

Cukinię i ogórka kroimy w kosteczkę i razem z kaszą dodajemy na patelnię.

 

Dodajemy też prażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy wszystko ok. 5 min. Wyłączamy grzanie.

 

Dodajemy orzechy i posiekane świeże zioła.

 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

 


Powrót